Utbildningar inom mode och design

Få saker kan vara så stimulerande för sinnena som design. Människor över hela världen har unika förmågor vad gäller att skapa design och kanske i synnerhet sådan som återfinns inom modeindustrin. Design är givetvis ett oerhört vitt begrepp och vad som utgör ett fundamentalt element inom många industriers och branschers produktion. Det är en väsentlig beståndsdel för att kunna förverkliga en fulländad produkt – oavsett industri eller bransch – genom att förena den med andra komponenter, så som exempelvis funktionalitet.

Den globala modeindustrins överlevnad och välbefinnande är starkt beroende av talangfulla designers som med fantasi och kreativitet kan skapa begärliga produkter. Dessa designers är inte alla självlärda, utan de allra flesta som är verksamma för de stora modehusen genomgår lång träning för att kvalificeras. För den som älskar just mode finns det lyckligtvis en otrolig mängd av olika utbildningar inom detta område, världen över. För att ta del av en kvalitativ sådan behöver man inte ta sig utanför Sverige, utan faktum är att det finns gott om alternativ i exempelvis såväl Stockholm som Borås. Om viljan är stark för att bege sig utomlands är självfallet London och Paris exempel på världsstäder för mode och design. Nedan följer värdefull information om olika utbildningar inom mode och design, som syftar till att vägleda just dig som är intresserad av att veta mer om denna spännande industri och som kanske också är nyfiken på vad en yrkesverksam framtid inom den kan innebära.

Utbildningar i Sverige

Intresset för mode och design är oerhört utbrett i Sverige. Det lever bland kvinnor och män i alla åldrar och uttrycker sig självklart inte minst genom de kläder som bärs av modeentusiaster och trendanhängare på gator och torg. För de som önskar att ta sitt intresse vidare i livet är det populärt att söka sig till utbildningar inom textil, för att kunna möjliggöra en framtida yrkesväg som exempelvis modedesigner. Det mesta mode i klädväg förutsätts av textilproduktion. Material som garn och tyg används till att sy kläder och utforma design utav. I Sverige finns möjligheter att läsa textil- och designutbildningar från gymnasienivå och uppåt. Borås är en världsberömd ort får både utbildning och produktion inom textil. Där finns den välkända Textilhögskolan som grundades 1982, men som tidigare existerade under namnet Textilinstitutet – och ännu tidigare än så Tekniska Väfskolan, som etablerades redan 1866. Textilhögskolan är internationellt beryktad att vara ansenligt lärosäte inom textil och mode. Mycket att tacka för detta är högskolans fullständiga rättigheter vad avser forskning inom området, samt dess goda resurser; på Textilhögskolan i Borås är elever försedda med den senaste teknologin, i form av en maskinpark, en sysal och ett textiltryckeri. Därtill är skolan även inrättad med diverse maskinhallar som möjliggör vävning och tillverkning av trikåer. Det erbjuds sju olika utbildningar på Textilhögskolan, varav fyra är på masternivå och tre på magisternivå. Utbildningarna täcker en stor del av textilens breda område – till exempel hantverk och design, teknik och produktion, samt ekonomi och marknadsföring. Sedan är det institutionens ständiga strävan att verka som ett organ och plattform för vetenskap, vilket säkerställs genom ett initiativ som syftar till att främja forskning inom textil (CTF – Centrum för Textilforskning). Därutöver ingår Textilhögskolan i Borås i partnerskap med andra institutioner och organisationer i syfte att stärka den generella utvecklingen av textil. Det samlade engagemanget koncentreras kring ett initiativ (TIC – Textile Innovation and Competence), där utveckling av forskning och kompetens främjas för att stödja produktion och affärer.

Nedan visas en bild från en uppvisning av design som har skapats av studenter på Textilhögskolan i Borås

HB

Utbildningar utomlands

Att människor från hela världen väljer att bosätta sig i London eller Paris för att studera mode och design är vanligt förekommande. Dessa två europeiska metropoler är centrum för den globala modeindustrin och kommersen kring den, vilket medför att miljontals människor reser på besök varje år. I såväl London som Paris finns det åtskilliga universitet, skolor och andra utbildningsinstitut som tillhandahåller en riklig mängd av olika utbildningar inom mode och design. Ett gott exempel är det italienska modeinstitutet Istituto Marangoni som grundades 1935 i Milano, och som numera också är etablerad i London och Paris. Institutet erbjuder ett flertal utbildningsprogram inom mode och design genom sina två skolor – ”modeskolan” och ”designskolan”. Programmen på de båda skolorna är kontinuerligt uppdaterade för att se till att de anpassas till den industriella utvecklingen och internationella marknadsbehov. Marangoni tillhandahåller grundläggande träning i form av treåriga kandidatprogram, ett-tvååriga masterprogram och även kortare kurser.

Nedan finner du en länkar till bilder och till en film som visar Marangonis årliga modevisning, där studenternas kreationer exponeras offentligt.

För- och nackdelar

Innan man har valt utbildning kan det vara bra överväga saker och ting i sitt beslutfattande. Det är givetvis klokt att ställa olika länder och deras utbildningar i jämförelse, för att säkerställa att rätt beslut fattas. Utbildningarna som nämns ovan är alla av hög kvalitet, vilket lämnar andra faktorer till att avgöra ditt beslut. Exempelvis kan intagningskraven skilja sig mellan skolorna och deras kurser och vid utlandsstudier kan också bli till en kostnadsfråga – de flesta utländska utbildningsinstitutioner tar höga avgifter för undervisningen; Istituto Maragoni begär tusentals euro årligen av sina elever, vilket inte är ovanligt. Dock är detta ett överkomligt hinder med hjälp av viljestyrka och ambition, då flera stipendier som delar ut generösa belopp till aspirerande studenter finns att söka. Det samma gäller intagningskraven; glöm inte att det alltid finns möjlighet att läsa upp och till betyg. Sedan kan det vara en god idé att bedöma vad som vore ett långsiktigt alternativ att välja. Till exempel kan det vara lönsamt att betänka vilken studieinriktning som är hållbar för framtiden inom området, samt att därefter visualisera ett övergripande mål att sträva efter. Det är föga troligt att mode, design och textil överlag någonsin kommer att bli förlegat. Det är en industri som verkligen är i ropet för tillfället och som gör sitt bästa för att anpassa sig till de stundande och annalkande utmaningar som vi människor ställs inför och behöver övervinna för att värna och rädda jordens naturliga miljö. Genom exempelvis återvinning av textilmaterial kan modeindustrin bidra till att skapa en cirkulär ekonomi som säkerställer att produktionen utförs miljövänligt. Kort sagt är det en bransch full av spännande framtidsutsikter och dessutom en sådan som är full av fantasi och kreativitet!

(Visited 82 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *